Vopselele auto permit crearea celor mai frumoase şi rezistente finisaje, însă, deseori, acestea conţin solvenţi organici dăunători.
Compania StardustColors este foarte preocupată ca utilizatorii acestor vopsele (profesionişti sau amatori) să cunoască foarte bine pericolele la care se pot expune folosindu-le şi să beneficieze de toate sfaturile pentru o utilizare corectă a acestora.

Vopsitorii au adesea tendinţa nepotrivită de a nu ţine seama de riscuri, de obicei din cauza lipsei de timp:
– Curăţă instrumentele cu dizolvanţi fără să-şi protejeze mâinile
– Pulverizează vopsele fără să poarte mască

Căutând să câştigaţi câteva secunde, de exemplu neutilizând mănuşile sau masca, vă expuneţi zilnic câte puţin acestui pericol invizibil, care vă poate costa foarte scump câţiva ani mai târziu.
Pentru a vă proteja este nevoie să luaţi câteva măsuri simple şi rapide!

 

Protejaţi-vă

 

Căile de pătrundere şi prevenţia în momentul aplicării sau pulverizării:

– Ochii: vaporii organici pătrund foarte uşor prin ochi
Purtaţi ochelari de protecţie. Există măşti respiratorii complete care protejează şi ochii.

– Căile respiratorii:
Regula de bază, în lipsa unei cabine de vopsit, este de a aplica vopseaua într-un spaţiu suficient de bine ventilat. Purtaţi în permanenţă o mască respiratorie cu cartuş filtrant de tip A. Cartuşele trebuie schimbate regulat, începând din momentul în care prin mască se simte un miros diferit.
Depozitarea produselor trebuie să se facă întotdeauna în altă parte decât în încăperile în care locuiţi, într-un loc aerisit sau ventilat, departe de accesul copiilor sau animalelor.
În timpul şlefuirii, evitaţi sa inhalaţi praful. Şi pentru această operaţiune se recomandă utilizarea unei măşti  perfect etanşe împotriva prafului!

– Pielea: Solvenţii sunt absorbiţi foarte rapid şi foarte uşor de piele şi ajung în scurt timp în sânge.
Purtaţi întotdeauna mănuşi de protecţie şi o salopetă întreagă. Când vă curăţaţi mâinile, nu utilizaţi niciodată diluant, alegeţi, mai bine, alcool de 95 de grade, care nu este nociv şi este un foarte bun dizolvant.

 

Informaţi-vă

 

Riscurile specifice şi prevenţia în ce priveşte expunerea la sovenţi

Unii compuşi ai vopselelor auto pe bază de solvenţi sunt foarte nocivi, cum ar fi xilenul şi toluenul (prezenţi adesea în vopsele şi culori) sau altele, precum acetatul de etil (prezent adesea în diluanţi).
Izocianatul (prezent în lacuri şi vopsele cu întăritor) este una dintre substanţele cele mai periculoase care intră în compoziţia unei vopsele, alături de cromatul de plumb (substanţă toxică aflată în compoziţia a numeroase culori: galben, oranj, roşu, cunoscut pentru faptul că poate cauza apariţia unor boli degenerative ale creierului, cum ar fi saturnismul). Aceste produse sunt rezervate profesioniştilor.

Utilizarea lor necesită măsuri de precauţie speciale. Pentru aceasta, este nevoie întotdeauna să citiţi cu atenţie şi să respectaţi măsurile de siguranţă înscrise pe ambalaje.
Dacă este nevoie, ne puteţi solicita fişele de siguranţă.

Substanţele conţinute de aceste produse au efecte imediate, în general, bine cunoscute. Cu toate acestea, efectele pe termen lung sunt mai puţin cunoscute.
Substanţele au efecte imediate, mai puţin importante (iritaţii ale pielii, ochilor…).
Dar au şi efecte cumulative pe termen lung: Substanţele nocive se fixează pe termen lung în ţesuturile adipoase (grăsime, măduvă, creier, celule) şi pot favoriza de-a lungul anilor mutaţii ale celulelor. Acestea afectează şi organele care le filtrează (de exemplu rinichii, ficatul, plămânii, vezica…) şi le transformă. Solvenţii pot avea acţiuni neplacute şi în ce priveşte reproducerea.